dissabte, 22 de desembre del 2007

27.- Bon Nadal/Feliç Navidad!!

Des del ciberespai i respectant en tot moment el que tant desesperadament ens diu la nostra estimada Terra, us desitjo un feliç Nadal amb una postal molt especial...

I per també es presentem recursos per celebrar a l'escola un Nadal el més sostenible possible!

diumenge, 16 de desembre del 2007

26.- Ecoauditoria al centre educatiu

L’Ecoauditoria al centre educatiu” és un programa educatiu l’objectiu del qual pretén que tots els agents implicats en la comunitat educativa treballin conjuntament per transformar el propi institut en un centre educatiu més sostenible i respectuós amb el medi ambient.

Per assolir aquest objectiu els alumnes, tutoritzats pel professorat, desenvoluparan un seguit d’activitats per analitzar l’estat de 4 vectors ambientals: aigua, residus, mobilitat i energia, a partir dels quals calcular la petjada ecològica del centre.

dilluns, 19 de novembre del 2007

25.- Redcicla.com

Redcicla.com és un portal temàtic sobre residus l’objectiu del qual és centralitzar i divulgar tota la informació recopilada envers l’esmentat tema per tal de simplificar la recerca diària d’aquells usuaris que precisen informació sobre els residus.

divendres, 9 de novembre del 2007

24.- Camps d'Aprenentatge (CdA)

Els camps d'aprenentatge (CdA) són serveis educatius del Departament d'Educació que ofereixen al professorat i als centres docents la possibilitat de desenvolupar projectes de treball per a l'estudi i l'experimentació en un medi singular de Catalunya. Actualment n’hi ha 16.

L'estada de dos a cinc dies en un CdA facilita la descoberta del medi natural, social i històric de la comarca on està situat i fa incidència especial en els continguts de l'educació ambiental i de la interpretació del patrimoni, alhora que estableix un marc nou per a la convivència i la relació entre el professorat i l'alumnat. També ofereixen la possibilitat de desenvolupar projectes específics d'un dia de durada (sortides d'un dia).

Els CdA s'adrecen principalment a alumnes d'Educació Primària, de Secundària, dels Cicles Formatius i del Batxillerat dels centres educatius de Catalunya. En cas excepcional, condicionat a projectes de treball concrets i a la disponibilitat del CdA, es podran atendre centres educatius públics de fora de Catalunya.

Trobareu una enumeració d’àmbits de treball aquí

dilluns, 5 de novembre del 2007

23.- SOLARÍZATE

IDEA i GREENPEACE van aprovar al març de 2005 el Segundo convenio de colaboración para la promoción y financiación de instalaciones fotovoltaicas en centros de titularidad pública.Trobareu la convocatòria aquí

Els centres seleccionats per al programa Solarízate II són d’arreu de l’Estat Espanyol. Ho trobareu aquí


Per complementar la iniciativa s’ha dissenyat el web "SOLARÍZATE, aprende a usar la energía solar". Aquest presenta recursos didàctics per als diferents nivells i etapes educatives, detalla els diferents convenis de formació permanent per al professorat i dóna a conèixer una exhaustiva auditoria de centre.

(català, castellà, portuguès, euskera)

diumenge, 4 de novembre del 2007

22.- GEPEC

GEPEC, Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes del Camp, desenvolupa, entre altres iniciatives, programes educatius. Destacar-ne:

Escola de naturalistes
Escola de Natura caracteritzada per canviar els fluorescents dels sostres pels núvols i el sol del cel, com a pissarra cadascú tindrà la seva llibreta de camp personal i intransferible i les plantes i els animals seran els nostres ordinadors. Hi ha diverses aules: la platja, la muntanya, el riu... Les assignatures seran “peixos” i “amfibis”,” libèl·lules”, “mamífers”...

Arbres de paper
Activitat adreçada als centres de primària estructurada en base a la idea de que “per cada 50 kg de paper recollit per a reciclar a les escoles, aquestes salven un arbre”. Cada arbre que s’ha salvat es representa mitjançant una silueta retallada en paper utilitzat que es penja en un mural visible de l’escola. A més a més, l’activitat es complementa amb altres conceptes i activitats: la figura del tarragoní Rafael Puig i Valls, un joc de taula, un audiovisual, una exposició itinerant...

Els muntanyans
Platja Natural compartida per Roda de Berà, Creixell i Torredembarra (de moment l'única població amb part de la seva platja dins el Pla d'Espais d'Interès Natural de Catalunya) de 7 quilòmetres de longitud, caracteritzada perquè encara manté les dunes i maresmes que la resta de les platges de Catalunya han perdut.
En aquesta secció poden trobar visites guiades (cada 1r diumenge de mes), 9 itineraris, camps de treball, servei de voluntariat europeu, casal infantil, recerca, recursos (documentació i material), butlletí El Corriol...

divendres, 2 de novembre del 2007

21.- Ecoclubes

Ecoclubes són organitzacions de la societat civil, democràtiques, constituïdes bàsicament per nens i joves que articulen accions amb altres institucions de la comunitat per a millorar la qualitat de vida de la població. Amb campanyes de sensibilització articulades amb altres institucions i utilitzant estratègies participatives, busquen involucrar als seus veïns en la implementació de propostes que es caracteritzen per la seva sustentabilitat, i que poden ser avaluades pràcticament.

(català, castellà, anglès, alemany i portuguès)

dimarts, 30 d’octubre del 2007

20.- La sostenibilidad, un compromiso de la escuela (libro)

"En aquest llibre es recullen experiències i bones pràctiques en centres escolars, i també iniciatives d'ensenyants i equips docents compromesos amb la preservació i millora del medi a través d'un comportament sostenible en les accions quotidianes”.

Irene Askasibar, Cristina Coll, Teresa Franquesa, Daniel Gil Pérez, Alfonsa Mañas, Carme de Miguel, M. José Miranda, Rosa M. Pujol, Coral Regí, Jaione Suinaga, Jaume Sureda, Lorenzo Tiana, Amparo Vilches, ZER Els Castells
  • Sèrie: Educación ambiental
  • Col·lecció: Claves para la Innovación Educativa
  • Nivell: Infantil, Primària i Secundària
  • Pàgines: 93
  • Edició: 1a
  • ISBN: 978-84-7827-449-9
  • Editorial GRAO
  1. El valor de la sostenibilidad.
  2. Construir una escuela que eduque para el desarrollo sostenible
  3. Sostenibilidad: una idea central unificadora
  4. La granja-escuela infantil: una propuesta para la educación infantil desde la educación ambiental
  5. La ambientalización de la gestión de los centros
  6. Educación para la sostenibilidad: un compromiso con el futuro
  7. Los centros de la zona escolar rural (ZER)
  8. Caminando por la senda de la educación ambiental
  9. Educación ambiental en el IESM J.M. Zafra
  10. Glosario

dilluns, 29 d’octubre del 2007

19.- Tierra (película)

Sinopsis: "Usando el Sol como guía, partimos hacia un viaje global épico. En el Ártico, una familia de osos polares se despierta bajo las primeras luces de la primavera. ¿Encontrarán comida antes de que empiece el deshielo?

A medio mundo de distancia, una elefante y su cría deben compartir el escaso agua disponible con una orgullosa manada de leones. ¿Durará su forzada tregua?

En la última parte de nuestro viaje, seguimos a una ballena jorobaza. Debe mantener a su cría a salvo en su migración de 6.000 Km hasta la Antártida.

Este extraordinario viaje que nos dejará sin aliento, está rodada con las más modernas cámaras de alta definición para crear un viaje inolvidable a través de las distintas estaciones y de la lucha diaria por la supervivencia en nuestro planeta. Desde los increíbles paisajes nunca vistos, hasta los detalles más íntimos de las vidas de nuestras queridas y esquivas criaturas salvajes."

18.- Educación Ambiental, Greenpeace

Greenpeace ha creado el programa Educación Ambiental para sensibilizar a la población sobre la realidad medioambiental del Planeta. Se trata de que los ciudadanos tomen conciencia sobre la degradación progresiva que está sufriendo nuestro entorno debido al desarrollo de ciertas actividades humanas.
Los diferentes apartados que configuran el programa son:

Red de escuelas solares
Pretende acercar la energía del sol y el resto de las renovables a toda la comunidad educativa y crear una red de centros escolares que reinvidiquen la promoción de estas energías limpias en España y que puedan intercambiar sus propias experiencias educativas.
Escuelas amigas de los bosques
Pretende que los centros educativos se conviertan en núcleos y redes de participación en la defensa de los Bosques Primarios a la vez que se comprometen a aplicar en sus centros prácticas cotidianas respetuosas con los recursos forestales
Curso Solar para Docentes
Actividad de educación ambiental práctica sobre las energías renovables destinada a maestros, profesores y educadores ambientales
Guias diversas
de bosques, de consumo, para pasar a la acción y unidad didáctica para bucear.
Exposiciones diversas sobre transgénicos, océanos, energías, niños de Chernobil y agua
.

aquí

dijous, 25 d’octubre del 2007

17.- Tutories virtuals per als treballs de recerca de BAT

La Fundació Ersília, amb la col-laboració de l’Agenda 21 Escolar de Barcelona, dóna suport als treballs de recerca de batxillerat i proposa propostes de treball sobre mobilitat i ofereix recursos per tirar endavant l’esmentat tema.

16.- Central elèctrica fotovoltàica de l'IES Celestí Bellera

Web que mostra una central solar fotovoltàica escolar, la de l’IES Celeste Bellera. Podem saber sobre: en què consisteix, els beneficis mediambientals i pedagògics, el finançament, les dades reals, l'historial de dades...

Interessant l'apartat de didàctica, doncs també es presenten altres programes del centre:

    1. Generem electricitat
    2. Construïm un molí de vent
    3. La ciutat sostenible

dissabte, 6 d’octubre del 2007

15.- L'espai Verd de l'IES Bellvitge

El blog de l'IES Bellvitge, contituït per 15 alumnes, 2 professors i 1 conserge, publica temàtiques diverses relacionades amb el medi ambient; ho fa amb un denominador comú : l’educació ambiental des de i a l’institut.
ves-hi

14.- AVERROES, Red Telemática Educativa de Andalucía

La Consejería de Educación ha diseñado Averroes, la Red Telemática Educativa de Andalucía. Ésta permite enlazar, usando el protocolo TCP/IP y los servicios de Internet, los centros docentes andaluces de Educación Infantil, Primaria, Secundaria, los centros de Enseñanza de Régimen Especial, centros de Adultos, Equipos de Orientación Educativa y los 32 Centros del Profesorado (CEP) repartidos por toda Andalucía.

Recomendado:

  • Sección de recursos educativos (aquí)
  • Sección Programas educativos, concretamente el de ALDEA. Programas de educación ambiental (aquí)

dimarts, 2 d’octubre del 2007

13.- Ecologistas en acción

Ecologistas en Acción es una confederación de más de 300 grupos ecologistas distribuidos por pueblos y ciudades.
Forma parte del llamado ecologismo social, que entiende que los problemas medioambientales tienen su origen en un modelo de producción y consumo cada vez más globalizado, del que derivan también otros problemas sociales, y que hay que transformar si se quiere evitar la crisis ecológica.
  • La organización se estructura territorialmente mediante Federaciones. La coordinación se establece en torno a Áreas de Trabajo: agua, cambio climático, conservación de la naturaleza, consumo, contaminación, educación ecológica, energía, globalización, paz y solidaridad, medio marino, residuos, trangénicos y agricultura, transporte y urbanismo.
Destacar el área de Educación ecológica y el estudio sobre "El currículo oculto antiecológico de los libros de texto" (aquí)

diumenge, 30 de setembre del 2007

12.- UNESCOCAT - Sostenibilitat

L'Àrea de Sostenibilitat d’UNESCOCAT pretén apropar al públic català la dimensió global dels reptes ambientals fent una èmfasi específica en tot el sistema de les Nacions Unides. Per això, participa en conferències i campanyes internacionals, organitza seminaris internacionals i tradueix al català algunes de les publicacions de referència mundial. També desenvolupa projectes i elabora publicacions pròpies que es difonen internacionalment.

En l’àmbit educatiu, elabora una revista electrònica amb informació, bones pràctiques i accions a favor del desenvolupament sostenible i diversos materials didàctics que adapten informes internacionals i que posen a l’abast de l’alumnat de secundària informació actual sobre l’estat ambiental i social del planeta.

A més, publica periòdicament un anuari que recull les iniciatives ambientals realitzades per organitzacions de base.

ves-hi

divendres, 28 de setembre del 2007

11.- Mediterrània

Mediterrània, Centre d'Iniciatives Ecològiques és un grup ecologista que sorgeix de la base de la societat civil, del moviment veïnal català, amb inquietuds mediambientals i amb la necessitat de donar a conèixer i difondre temàtiques relacionades amb el medi ambient i la cooperació a tots els sectors de la societat.
Les principals activitats són:
  1. Educació ambiental i itineraris de natura: Oferta educativa especialitzada en gestió i tractament de residus municipals i industrials, energies alternatives, reciclatge i el recurs de l'aigua. Ambits d’actuació : EDUCACIÓ PRIMÀRIA, SECUNDÀRIA, ITINERARIS DE NATURA, EXPOSICIONS i VISITES.
  2. Sensibilizació i difusió:Trobada del Medi Ambient i Cooperació, Premi Ones Mediterrània i la memòria anual "Iniciatives" i campanyes reivindicatives.
  3. Cooperació: Activitats i projectes d'ecologia social en països de Mesoamèrica, Cuba i Nord d'Àfrica.
  4. Agricultura Biològica: Diversos projectes de desenvolupament sostenible per tractar la utilització de productes químics de síntesi, promovent l'agricultura respectuosa amb el medi ambient.
  5. Vigilància i control: Departament de denúncies per delicte ecològic.
  6. Campanyes de cooperació a nivell nacional i internacional.
  7. Àrea de natura: Estudi

ves-hi

(Web en català, castellà i anglès)

dissabte, 15 de setembre del 2007

10.- El safareig

El safareig, espai de comunicació i d’intercanvi, té com a protagonistes els infants i la natura.
Proposa veure, entendre i utilitzar l’entorn com a impulsor de cultura. S’hi poden trobar propostes educatives amb els elements naturals: aigua, aire, llum i terra, amb les que es defensa una pedagogia basada en el respecte per l’infant potenciant totes les seves capacitats.

dijous, 26 de juliol del 2007

09.- ECOURBAN

ECOURBAN. Educación para la Sostenibilidad y nuevas tecnologías es un proyecto colaborativo de Educación Ambiental para la Sostenibilidad dirigida a estudiantes y profesores de lengua castellana y promovido desde ECOTOPIA.
  • Blog recomanadíssim per aquells docents que volem estar al dia sobre el treball cooperatiu, les TIC i l’Educació Ambiental. ves-hi
  • Actualment estan de trasllat, també el podeu trobar aquí

dissabte, 21 de juliol del 2007

08.- Fundació TERRA

La Fundació TERRA té com a objectiu canalitzar i fomentar iniciatives que afavoreixin una major responsabilitat de la societat en els temes ambientals. Es creu en allò de “els petits canvis són poderosos”...
Els objectius de la Fundació es basen en 3 àmbits:
- La sensibilització ambiental per promoure el naixement d’una nova moral socioecològica.
- Fomentar l’eficiència energètica i les energies renovables, especialment la solar.
- Contribuir al desenvolupament de nous hàbits per a un estil de vida més sostenible.
ves-hi

Recomanat l’apartat de publicacions: ves-hi
I el de revistes ecològiques : ves-hi

dimarts, 26 de juny del 2007

07.- Web Departament Medi Ambient i Habitatge

El Web del departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya té un apartat sobre Educació Ambiental que recull aspectes tals com: bones pràctiques ambientals, escoles verdes, recursos de formació i educatius, campanyes, programes, etc
ves-hi

  • Interessant l'apartat sobre recursos educatius: ves-hi
  • També els trobareu aquí

diumenge, 10 de juny del 2007

06.- Agenda 21 escolar

L'Agenda 21 Escolar és un programa pensat per facilitar la implicació dels centres educatius en l'ambiciós projecte planetari d'imaginar i construir un món millor i més sostenible, començant per la intervenció en l'entorn més immediat.

  • Agenda 21 escolar de Barcelona:
    En aquesta web trobaràs una introducció del què suposa el programa, una base de dades de centres i activitats realitzades, les notícies mensuals de l’A-21, formació per a les escoles i documents
    diversos (generals, específics, d’interès, recursos, guies, etc).
  • Agenda 21 escolar de Tarragona: En aquesta web trobaràs la guia per aplicar l'A21, el què fan les escoles, fons documental, espai per al professorat, el dossier d'activitas pedagògiques, etc. Es poden penjar comentaris.
  • Agenda 21 escolar de Lleida: Hi trobaràs la informació sobre el programa i els projectes de les escoles.

dimecres, 6 de juny del 2007

05.- Salvem la Terra

Salvem la Terra és un portal educatiu que tracta temes d'Educació Ambiental i sostenibiliat tals com: l'aigua, la contaminació, la destrucció dels hàbitats, l'efecte hivernacle, la pluja àcida, els residus, etc. A més, també té una secció d'endevinalles i un qüestionari sobre "el bon ecologista". Molt interessant els enllaços i la biliografia recomanada.

dilluns, 4 de juny del 2007

04.- Innovació Educació Ambiental

El programa d'educació ambiental del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya pretén impulsar, en els centres educatius, projectes que motivin la comunitat educativa envers el desenvolupament sostenible, que és el que satisfà les necessitats del present sense posar en perill la capacitat de satisfer les necessitats de generacions futures. Trobareu recursos, enllaços, experiències i bibliografia al seu web: ves-hi

Actualment els PIEA estan coordinats i gestionats pel CEDECT (Centre de Documentació i Experimentació en Ciències i Tecnologia). Per a més informació cal anar al seu web:


ves-hi

dimarts, 22 de maig del 2007

03.- SACE

El SACE (seminari d'ambientalització de centres escolars) del CEP de Palma és un lloc de trobada del professorat que intenta impulsar l'ambientalització dels seus centres escolars. Aquest té una pàgina web en la qual s'especifica la trajectòria formativa, les propostes ambientalitzadores i d'educació ambiental, les experiències de centres de tipologia diversa (EE, públics, concertats, adults) i de diferents etapes (INF, PRI i ESO). Destacar, també les adreces d'interès.

02.- Desenvolupament sostenible i pràctica educativa

PROJECTE COMENIUS 2.1: Per a un nou paradigma del desenvolupament sostenible. La perspectiva intercultural.

1 Com podem fer més sostenible el nostre barri?
2 La nova cultura de l'aigua
3 Estudi i gestió del consum d'aigua
4 Mediambient, globalització i interculturalitat a la pintura i els mosaïcs romans

5 El mediambient en l'entorn local
6 Els minerals ús o abús?
7 Cuina sense foc? Alternatives energètiques sostenibles
8 El sòl del Municipi, evolució del seu ús i de la seva sostenibilitat a escala local i global
9 El creixement de la meva ciutat, un model sostenible?
10 El Delta del Llobregat, riquesa a canvi de territori?
11 L'esmorzar: salut, sostenibilitat, interculturalitat

Podeu trobar els projectes aquí

dissabte, 19 de maig del 2007

01.- Presentació del bloc

Pràctiques d'Educació Ambiental i sostenibilitat neix de la necessitat de compartir amb els cibernautes coneixements i accions d'institucions, entitats, associacions, agrupacions, etc que vetllen per millorar la relació amb el medi, així com de fer-ne difusió.