dimarts, 3 de març del 2009

51.- NTICEDU

Aquesta entrada forma part d'una pràctica universitària.
PAC1- Activitat 2: El meu bloc
Assignatura: NTICEDU
Universitat: UOC
Professor: Manel Aguirre Raya
(Sabries trobar les perletes amagades en aquesta entrada?)




(Disseny: Manel Andreu)

Presentació-benvinguda
Benvinguts/es a l'entrada 51 que porta per títol NTICEDU.
La informació que tot seguit es presenta correspon a una pràctica universitària l'objectiu de la qual és publicar i compartir l'autoavaluació continuada i alguns resultats de les activitats, així com enviar i rebre comentaris d'altres companys/es.
Donat el dinamisme de la mateixa pràctica, es comunica als visitants d'aquesta entrada que el contingut de la mateixa és susceptible d'ésser modificat, ampliat i, fins i tot, comentat. Aquest espai virtual està obert a tots els internautes però està adreçada a l'alumnat i el professor de l'aula 1 de l'assignatura Noves tecnologies de la informació i la comunicació en educació.


1 L'avaluació inicial (coneixements previs)

  • 1.1 ¿Has pensat en la possibilitat d’adaptar l’entorn de la UOC a les teves necessitats i les dels teus companys i professors (opció Personalitza)? Inclusió del missatge al qual es respon (el lector tindrà una idea del que origina i els detalls del teu missatge), número de missatges visualitzats en les bústies compartides (útil quan hi ha molta comunicació a algunes bústies), signatura de correu (per facilitar la comunicació i posar a un clic de distància altres mitjans de comunicació teus...?

    De l’enumeració que en l’enunciat d’aquesta pregunta es formula, personalment he realitzat les adaptacions i modificacions que per context he necessitat: presentació dins el meu perfil (no pas la totalitat de funcions que la UOC proposa), inserció de la meva imatge (fins i tot l’he canviada dues vegades perquè la meva primera matrícula és bastant antiga), signatura del meu correu (perquè vaig fer aquesta assignatura en el passat però per motius personals no la vaig acabar), etc.
    Segurament, i en el futur proper i donat que s’han creat noves funcions, podria adoptar-ne més.

  • 1.2 Situa’t de 0 a 10 (0 gens d’acord 10 molt d’acord)


  • 1.3 Mapa de conceptes previs: relació entre Ciència, Tecnologia, Societat i Educació.


  • 1.4 Quines primeres impressions reps en realitzar la primera activitat de la PAC1 (l'avaluació inicial)?
  1. El professor d’aquesta assignatura és molt metòdic i sistematitza la feina usant els recursos que la UOC ofereix.

  2. L’assignatura promet ser intensa però gratificant.
  3. Es pretén partir d’una estructura externa i interna de treball que marcarà les posteriors presentacions (PACs).
  4. El contingut d’aquesta miniactivitat pretén avaluar els coneixements previs de l’alumnat.
  5. L’assignatura forçarà necessitats de treball que faran que l’alumnat s’esforci per vèncer les dificultats presentades.
  • 1.5 Conclusions de la PAC1 en forma de recepta d’allò que és transparent però que existeix.

Crec que per fer aquesta primera PAC calien uns ingredients mínims:

1. Recursos tecnològics determinats.
2. Internet.
3. Formació bàsica en NTICEDU.
4. Competències pròpies d’un E/A on line: lectura de textos en pantalla, selecció de la molta informació generada, sistematització dels aprenentatges, esforç per vèncer les dificultats que la TE ofereix, planificació del temps, etc.
5. Reconceptualització de coneixements previs.

També d’altres, en el meu cas, totalment premeditats i experimentats amb la Meritxell, la meva companya. Sort que va acceptar treballar plegades!


6. Sinceritat
7. Motivació
8. Empatia
9. Constància i perseverança
10. Adaptació
11. Comunicació
12. Esforç
13. Compromís

Tots aquests ingredients els he posat en solfa amb aquesta primera PAC però d’una manera molt especial: volia experimentar què suposava realitzar tot el procés de la síntesi i el sistema conceptual de la PAC1 en equip; una mena de repte solidari.
La sorpresa ha estat que aquesta metodologia de treball requereix molt d’esforç però la gratificació en allò que tots hem sentit a parlar molt, em refereixo a “aprendre aprenent”, és d’una solidesa significativa recomanble; o sigui, amb uns molt bons fonaments (absentar-se aquells que no volen, no pas poden, conjuminar els ingredients exposats).

Remiro les meves respostes als 10 ítems de l’avaluació inicial i començo a entendre el perquè de les meves respostes: era una “analfabeta en coneixements”, no pas tant en “procediments o actituds”.


I els nostres mapes els trobareu a:

IHMC Public Cmaps

2 L'avaluació continuada



  • TIC i l'aprenentatge significatiu: el canvi conceptual

Sempre he cregut que un dels fonaments bàsic de l’aprenentatge era la seva significativitat i funcionalitat però mai m’hagués imaginat que era possible mentre estava aprenent amb un ordinador, i menys encara amb un programa les potencionalitats del qual, entre altres coses, són les de conceptualitzar coneixements i argumentar discursos entorn aquest coneixement, així com la del treball col·laboratiu respectivament. Això ha estat possible per dos motius:


1 Per les necessitats i intencions personals i professionals.

2 Pel disseny de la tasca o activitat d’ensenyament-aprenentatge.

Actualment crec que "per tal d’aprendre significativament alhora que ho faig amb l’ordinador cal compartir dubtes i coneixements amb la comunitat d’aprenentatge de la uoc (alumnat i consultor), cal un compromís conceptual (per part de l’alumne/a), cal tenir en compte que el procés d’aprenentatge requereix una reorganització de les estructures de coneixement (contemplar l’autoavaluació com a procés regulador de l’aprenentatge) i temps de dedicació (esforç) i sols serà possible si hi ha intencionalitat" (canvi conceptual entorn la hipotesi inicial de NTICEDU).


Per finalitzar, diré que incloure la reflexió envers el canvi conceptual com a part del procés d’aprenentatge m’ha forçat a realitzar un anàlisi comparativa força exhaustiva dels inicis del meu model mental inicial i l’actual. Tot això ha estat possible perquè he contemplat els models individuals, grupals i col-laboratius inherents en el mateix procés d’E/A, he reflexionat sobre les meves necessitats i interessos envers l’assignatura, així com el disseny, aplicació i avaluació de tota la PAC1.
Reflexionar sobre teoria i pràctica reorganitza cognitivament el pensament. Aquest, estant íntimament lligat a les emocions, les sensacions i les actituds, també és promotor i garantidor del seu canvi.

  • Ampliació de l'argumentació gràfica amb Cmap

L’activitat que afavoreix la construcció d’un model mental de manera més consistent i productiva és la construcció de models computacionals. Construir models físics i computacionals mitjançant tecnologies confereix als estudiants l’oportunitat d’operativitzar i externalitzar els seus models mentals. David Jonassen.

El model de Toulmin exposat verbalment en el debat CTS (discussió en línia asíncrona i en llengua escrita) i representat gràficament (a-maps) és una de les possibles eines intel·lectuals que pot ajudar als estudiants a aprendre perquè es produeix un canvi mental i aquest és sinònim de canvi conceptual.

Model compartit de coneixement creat a partir d’altres models mentals del fil “nevera_fractures"

Conclusions: “Aprendre aprenent” és una de les conclusions extretes d’aquesta miniactivitat 2.3. Aquesta afirmació la trobem mentre hom realitza el seu model mental però també quan el dóna a compartir i quan realitza un canvi conceptual: ja sigui reorganitzant el pensament o bé revisant-lo. Tots dos canvis comporten intencionalitat i compromís conceptual.
Les noves tecnologies i les funcionalitats de l’entorn UOC i els programes educatius de NTICEDU ajuden a aprendre de manera significativa i funcional.


  • Projecte d'investigació-acció

Problema: Com està l'EDS a les nostres comarques?

L’objectiu general d’aquesta investigació-acció és aconseguir un aprenentatge significatiu en un grup de formadors d’EDS utilitzant la mediació de les TIC.

Aquest treball d’investigació acció està estructurat en tres fases:

Fase I: el disseny de l’activitat (fitxa)

Fase II: la implementació del disseny

  • Mapa psicopedagògic del projecte d'investigació-acció: Com està l'EDS a les nostres comarques?
  • Fase III: la reflexió de la investigació-acció

    La felicidad sobreviene cuando lo que piensas, lo que dices y lo que haces están en armonía.

    Mahatma Gandhi (1869-1948)

    dimecres, 18 de febrer del 2009

    50.- Ambientalització d'un IES (Programa Escoles Verdes)

    L'any 2001 l'IES Baix Penedès es va adherir al Programa Escoles Verdes amb l'objectiu d'incorporar la dimensió ambiental en la gestió del centre i en la seva programació curricular, impulsant la realització d'un estudi ambiental (auditoria) i un pla d'actuacions relacionades amb el medi ambient (Pla d'Actuació).
    Procés del Programa Escoles Verdes:
    1. Realitzar una auditoria ambiental (la diagnosi de la situació de partida).
    2. Elaborar un pla de cohesió (el projecte marc que definirà els objectius i les línies estratègiques a seguir per tal d’impulsar una millora ambiental del centre).
    3. Programar i executar un pla d’acció, portant a terme diverses actuacions de millora ambiental, i amb una planificació temporal realista i factible.
    4. Fer el seguiment, la valoració i l'actualització permanent del programa. Elaborar una memòria anual de les activitats i actuacions realitzades.

    Per conèixer més a fons l'experiència, cal navegar per aquí.

    diumenge, 15 de febrer del 2009

    49.- Societat Catalana d'Educació Ambiental

    La Societat Catalana d'Educació Ambiental és una associació creada l'any 1985 per tal d'impulsar una educació renovada que contempli la problemàtica socio-ambiental i alhora contribueixi a formar ciutadans capaços d'analitzar-la i de donar-hi respostes.

    Línies d'actuació:

    1 Fòrum 2000 d'Educació Ambiental.
    2 Grups de treball, projectes i programes relacionats amb l'educació i el medi ambient.
    3 Col·lecció de Monografies d'educació ambiental.
    4 Consell de Centres d'Educació Ambiental.
    5 Servei de Documentació d'Educació Ambiental.
    6 Ateneu d'Educació Ambiental.
    7 Seminaris, cursos, tallers i conferències per ajudar a la reflexió, l'aprofundiment i la formació permanent dels educadors.
    8 Relacions amb xarxes locals i internacionals d'educació ambiental.
    9 Sortides a equipaments d'educació ambiental.
    10 Servei de comunicació amb els socis i sòcies.
    11 Participació en consells i fòrums de medi ambient, consells consultius d'espais naturals
    protegits, etc.

    Aquí

    dimarts, 10 de febrer del 2009

    48.- Què menges?

    ALIMENTS ECOLÒGICS. Cuida el que menges. Menges el que et cuida.

    (Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural).

    Guia senzilla per qualsevol persona que pretén conèixer els objectius, tècniques i raons de la dieta saludable i sostenible.

    1. Què són els aliments ecològics?
    2. Els objectius del sistema de producció agroalimentària ecològica.
    3. Tècniques usades en la producció agrolimentària ecològica.
    4. 10 raons per comprar aliments ecològics.