La lluita pel decreixement és obertament anticapitalista (entrevista)
Joaquim Sempere
Antic militant del PSUC (dins del qual fou director de la revista teòrica Nous Horitzons), vinculat a Mientras Tanto i al Centre de treball i Documentació (Ctd), Joaquim Sempere s'ha especialitzat, des del vessant sociològic (actualment és professor de Sociologia a la Universitat de Barcelona), en qüestions com les necessitats i el consum. Matèries sobre els quals ha escrit L'explosió de les necessitats (Edicions 62, 1992), Sociología y medio ambiente (juntament amb Jorge Riechmann; Síntesis, 2000) o Cuidar la T(t)ierra. Políticas agrarias y alimentarias sostenibles para entrar en el siglo XXI (també en col·laboració amb Jorge Riechmann; Icaria, 2003), així com un nou volum que està a punt de publicar, i que probablement durà per títol Consumo y necesidades. Amb ell conversem sobre totes aquestes qüestions i sobre creixement i decreixement per encetar la sèrie d'entrevistes d'aquests Quaderns de la Bona Vida. Què hem d'entendre per necessitats?
- Què és el que fa que en un moment determinat canviï tan radicalment la forma de satisfer les necessitats i aparegui el consum de masses?
- ¿Aquest procés és indefinit? ¿Es pot posar fi al creixement? ¿O no és necessari?
- Com més agents socials assumeixin aquesta idea, més possibilitats tindrà de tirar endavant, però com li expliques a un sindicalista que veu com acaben de fer fora un gran nombre de treballadors que no hi ha d'haver creixement econòmic?
- Però, a nivell de la producció, cap a quin model hauríem de caminar? L'experiència als països del socialisme real no va diferir gaire de la d'Occident en tots aquests aspectes...
"...una cosa de la qual volia intentar convèncer és de la urgència de la situació."
(pàg 6 i 7)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada